Om klubben » Optagelse - nye medlemmer » Beklædning

Vejledning i beklædning til kajakroning.
af Henrik Hansen, Bjergkæden.

For at få det optimale ud af dine kajakture er det vigtigt med den rette beklædning. Der er lige så mange meninger om beklædning, som der er folk. Men skal du til at starte ud og har brug for noget hjælp, har vi her sammenfattet en vejledning i hvad vi syntes er et godt bud på den korrekte beklædning.
Som ved mange andre aktiviteter anbefaler vi, at man benytter sig af det så kaldte 3-lags system. Dette system er yderst velegnet til alle typer aktiviteter, såvel dem der er præget af et konstant højt aktivitetsniveau, som dem der er mere stillesiddende. 3-lags systemet går ud på at man ved hjælp af forskellige lag tøj kan regulerer varmen alt efter aktivitet og vejrforhold.

1.
Første lag kaldes basis laget og består af svedtransporterende undertøj. Undertøjet skal være forholdsvis tætsiddende og skal helst være lavet af kunststof, f.eks. polyester. Uld kan også bruges. Undertøjets funktion er at suge sveden væk fra kroppen, transportere det videre ud i de næste lag og derved sørge for at holde kroppen varm og tør inderst inde.

2.
Andet lag også kaldet det isolerende lag, består oftest af en fleece trøje eller en eller anden form for uld trøje. Fleecen/ulden har den funktion at sørge for varme til kroppen, samtidig med at den suger fugten og vandet fra undertøjet og transporterer det videre væk fra kroppen. Tykkelsen af det isolerende lag kan variere meget alt efter hvor koldt det er og hvor høj fysisk aktivitet man udøver.

3.
Tredje lag kaldes skal laget, og dette lag fungerer som det vind, vandtætte og åndbare lag. Dette kan være alt lige fra en kraftig rojakke til en tynd og let vindjakke. Igen er det aktiviteten/vejret der er afgørende for det rigtige valg. Der findes mange forskellige typer rojakker, men strengt taget kan man dele dem op i to. Dem uden en vandtæt belægning og tapet syninger og dem med en vandtæt belægning og tapet syninger. Fordelen ved en jakke med en belægning er, at den er vandtæt og åndbar. Jakker uden en belægning kan tage vand ind gennem stof og syninger. Hvad man vælger er afhængigt af temperament og tegnebog. Vi anbefaler at man som minimum vælger en jakke der har neopren i krave, om håndled og om livet. Dette sikre at vandet ikke løber ind i jakken. Desuden skal man være opmærksom på størrelsen. Der skal være god plads til at man kan bevæge armene.

Dette er de grundlæggende elementer i 3-lags systemet, man har selvfølgelig mulighed for ud fra ens eget behov at bruge flere eller færre lag. Vigtigt er det dog at vi fraråder, at bruge bomuld som et af lagene. Bomuld suger ganske vist vand og sved hurtigt, men bliver også hurtigt tungt, vådt og frem for alt koldt, hvilket er yderst ubehageligt når man sidder på vandet.

Er du nybegynder eller skal du blot ud og prøve at ro kajak, vil et sæt svedtransporterende undertøj med noget vind- og evt. også vandtæt (f.eks. en løbe- eller regnjakke) uden på være et godt udgangspunkt. Igen er vejret afgørende.

Udover ovennævnte beklædning kan vi anbefale at investere i et par neopren sko eller støvler. Disse sikre varme og komfort om tæerne, selvom der skulle være vådt eller fugtigt i kajakken eller på bådebroen. Sålen skal være fleksibel, så man kan sidde korrekt med fødderne på sparkbrættet, men samtidig tyk nok til at man kan gå på sten, hvis man skal vade i land på en strand e. lign.


Til den mere rutinerede……
Er man blevet grebet af kajakroningens mange fine oplevelser og ønsker at ro efterår, vinter og tidligt forår, så kan det være en god idé at supplere ovennævnte system med en neoprendragt. Til kajakroning anbefaler vi en 3mm neopren dragt uden ærmer. Dette for at sikre den største mulige bevægelsesfrihed og komfort. Neoprendragten kan fås med eller uden lynlås. Lynlåsen gør det lidt nemmere at komme i dragten, dette kan være en fordel da dragten gerne skal sidde helt tæt.
Desuden anbefaler vi neopren sko eller støvler samt neopren handske eller luffe. Handsken er helt lukket og kan være lidt svær at ro med, da neopren skaber friktion. Luffen er åben i håndfladen hvilket gør, at der er uhindret kontakt med pagajen. Dog er den ikke helt så varm som handsken. Desuden kan man også vælge en nylon ro handske som sættes fast på pagajen, og som man efterfølgende stikker hænderne i. Disse fungere meget fint, dog kan det være svært at få hånd nr. 2 i handsken, da hånd nr. 1 jo sidder fast i handske nr. 1.

Koegekajak.dk | v/formand Anders Hauge, Boskovsvej 3, 4600 Køge Tlf:56634252 mobil:25356502